четвер, 12 лютого 2015 р.

Вогник "Фізика та гумор"

Вогник «Фізика та гумор»
Добрий день, дорогі друзі! Моє привітання звучить, можливо, банально, але нам всім хочеться, щоб у всіх, хто зібрався в цьому залі, був добрий, веселий настрій. Ми зібралися на вогник. Ось він, наш вогник,

(Запалюють свічку).
Ми хочемо затвердити тему дужо важливу «Фізики, вміють жартувати». Досліджуючи слова Наполеона Бонапарта «Від малого до смішного — один крок» і застосувавши переставний закон додавання, ми прийшли до висновку: «Від смішного до великого — один крок».
Ведуча. Давайте ж спробуємо зробити так, щоб цей вогник горів яскраво, завзято. Для цього треба небагато: прийняти естафету гумору у великих фізиків — великі вміли жартувати,
1-й учень. Відомий фізик Пауль Еренфест вивчив свого цейлонського папугу промовляти фразу: «Але ж це не фізика, шановні!» Цього папугу він пропонував в якості голови в дискусіях про нову квантову механіку в Геттінгемі.
2-й учень. На одній із своїх лекцій Давид Гільберт сказав: «Кожна людина має свій певний горизонт. Коли він звужується і стає нескінченно малим, він перетворюється в точку. Тоді людина говорить: «Це моя точка зору».
3-й учень. Автор третього начала термодинаміки Вальтер Нерст в години дозвілля розводив коропів. Одного разу хтось підмітив: «Дивний вибір. Курей розводити і то цікавіше». Нерст відповів: «Я розводжу таких тварин, які перебувають у термодинамічній рівновазі з оточуючим середовищем».
4-й учень. «Ти так стомився, на тобі обличчя немає» - сказала дружина відомому американському винахіднику Едісону.  – Піди  з дому на добу і відпочинь  в своє задоволення». Едісон послухав її і десь пропав.  Через день вона знайшла його в лабораторії за черговим   дослідом. «Так   добре відпочив», -  радісно   сказав   їй    чоловік   при зустрічі.
5-й учень. Фізик  Кірхгоф одного разу розповів про створений  ним спектральний аналіз « Спектр Сонця свідчить, що там є золото», — замітив він. Що за користь з такого відкриття! Адже золота з сонця не дістанеш!» - засумнівався один з слухачів. Дуже швидко Кірхгофу за його відкриття присудили золоту медаль. «Ну ось я і дістав золото з Сонця!» - пожартував він.
6-й учень. Одна дама попросила Ейнштейна подзвонити їй ввечері по телефону: «Правда, мій номер важко запам'ятати, — сказала вона, — 24361». «Та ні, що ви!» — заперечив фізик. 12 помножене на 2 і 19 піднесене до квадрата. Так просто!».
7-й учень. Коли ряд фізиків засумнівалися в можливості здійснення термоядерної реакції, академік Арцимович сказав: «До винайдення велосипеда всім було ясно, що їздити на двох колесах неможливо»,
8-й учень. Одного разу великий Резерфорд застав пізно ввечері в лабораторії одного з своїх учнів. «Працював!» — з гордістю сказав він. «А що ви робили вдень?» — запитав вчений. «Працював!», — почув він. «А коли ж ви обдумуєте досліди?» — обурився він.
Ведуча. Автори збірника наукового гумору «Фізики продовжують жартувати», стверджують, що наука і гумор не лише не виключають один одного, але можливий міцний сплав сатиричної науки і наукової сатири.
Ведучий. Ми вирішили перевірити це, і звернулися в першу чергу до вчителя фізики.
(Набирає номер телефону).
Алло! Олександре Тимофійовичу! Добрий день! З вами говорять учні 10 класу. Ми б хотіли уточнити одне запитання: «Чи вміють фізики жартувати?»
- Звичайно. Жартують і сміються. І, до речі, дуже дотепно» Ось послухайте.
1. Кінська сила - сила тяги коня висотою 1 м і вагою 75 кг.
  1. Атом - це те, що складається з ядра і протоплазми.
  2. Дифузія відбувається, якщо молекули води проникають в тіла овочів.
  3. Довжина хвилі - це довжина синусоїди за період.
  4. Місяць - це холодне джерело світла.
6.Реостат   Повзунова  -   один   з   найпоширеніших видів реостатів.
7. Сила струму -  це проходження атомів по провіднику.
  Ведуча. Спасибі! Ви нас переконали. Нехай лунає всюди сміх, смуток сьогодні - тяжкий гріх. Сміятись, справді, не грішно над тим, що здається нам смішно.
Ведучий. Знаєте, мабуть, пора перейти до основної частини нашого вогника, бо наші учні заявлять нам, що їхня говірливість прирівнюється до 1 кена.
Ведучий. Справа в тому, що, піджартовуючи над американським фізиком Робертом Міллікеном, його колеги запропонували ввести нову одиницю — Кен — для вимірювання говірливості. її тисячна частина — міллікен — повинна була перевищувати говірливість середньої людини.
Ведуча. Отже, загадки! «Природа і явища в ній».
1.  Що в сундук не заховаєш? (Промінь світла)
2 Якого кольору біле світло?(Біле світло складається з ряду різнокольорових променів: червоного, оранжевого, голубого, синього, фіолетового)
  1. Сестра до брата в гості їде, а він від неї ховається. Хто це чи що?   (Місяць і Сонце)
  2. Ревнув віл на сто сіл, за сто річок. Що це таке?    (Грім)
    Яке явище ми зафіксуємо раніше: вдалині бушує гроза — почуємо грім чи побачимо блискавку?
  1. Горя не знаємо, а гірко плачемо.       (Хмара)
  2. В воді не тоне, і в огні не горить.    (Лід)
  • Коли лід може бути нагрівником?
  • Коли чайник з кип'ятком вичахне швидше: якщо його поставити на лід чи якщо лід покласти на кришку?
7.    Без рук, без ніг, а в хату лізе. (Холод, тепло)
    Чому при холодній погоді більшість тварин сплять, скрутившись клубком?(У скрученої тварини менша поверхня тіла, тому воно менше охолоджується. З-за меншого контакту з холодним повітрям і меншою конвенцією)
8.    Ти за нею, а вона від тебе, ти від неї — вона за тобою. Що це?    (Тінь)
    Як одержати від одної палки тінь різної довжини ?
(Треба нахиляти палку під різними кутами по напряму до Сонця)
9.    Видно край, а не дійдеш. Що це таке?    (Горизонт)
    Чи може горизонт бути тілом відліку?
(Ні, бо під час руху горизонт переміщується разом з і спостерігачем)
10.    Голубий шатер увесь світ накрив?    (Небо)
    Чому небо вдень голубе?
Я люблю і математику, і фізику, тому спробую довести, фізика — цариця всіх наук, а математика — її служниця. Отже, чому небо голубе? Спробую довести це від супротивного. Припустимо, що небо не голубе. Тоді воно має якийсь інший колір. А який? Чорний? Ні! Бо тоді вдень так само темно, як і вночі. А який ще? Теж ні! Бо тоді хмари  візуально не були б видимі? Яким ще? Зеленим чи жовтим? підходить! Бо в першому випадку ми б не бачили зелених дерев, а в другому — сонця. Як Червоним? Але червоний колір збуджував,  биків і в погоні за ним вони б безладно  рухались по всій земній кулі. Отже, альтернативи не залишається! Небо вдень може бути тільки голубим!
Ведучий. Один репортер запитав Альберта Ейнштейна, чи записує він свої думки, якщо записує, то куди: в блокнот, записну книжку чи в спеціальну картотеку. Ейнштейн подивився на громіздкий блокнот репортера і сказав: «Милий мій, справжні думки так рідко приходять в голову, що їх не важко і запам'ятати».
Ведучий. А зараз ми пропонуємо вам відвідати «Галерею цікавих речей».
В цій галереї зібрані історичні реліквії, які згідно з легендами, мають безпосереднє відношення до відкриття фізичних законів. Частина цих експонатів тісно пов'язана з ім'ям чудового вченого Архімеда. У нас їх три.
  • Осколок дзеркала Архімеда. Так, саме того, з допомогою якого великий вчений спалив ворожий флот на підступах до Сіракузів.
  • Наступний експонат — знаменита ванна Архімеда, в якій він відкрив свій закон, перевіряючи склад корони царя Гієрона.
  • І ось та  сама  корона  Гієрона  (досліджує,  як прекрасно   збереглася,   незважаючи   на   свою багаторічну історію).
Не менш цікавим експонатом є яблуко Ньютона. За словами очевидців, це те саме яблуко, яке впало Ньютону на голову і послужило поштовхом для відкриття Закону всесвітнього тяжіння. В експозиції представлена яблуня з родового маєтку сім'ї Ньютонів у Вулсторні, що поблизу Кембріджа, звідки і зірвалося знамените яблуко.
Перед вами наступний експонат — це янтарне веретено дочки знаменитого філософа давності  Фалеса Мілейського. З ним пов'язана така легенда: дочка Фалеса пряла вовну цим веретеном. Якось вона впустила його у воду. Дівчина стала витирати краєм свою хітона і помітила, що до веретена прилипло кілька шерстин. Думаючи, що вони пристали через вологість, вона стала витирати його дужче. І що ж? Чим більше вона його натирала, тим більше прилипало шерстинок. Дівчина звернулася за поясненням до батька. Фалес зрозумів, що причина в янтарі. Він на фінікійському кораблі закупив масу дрібничок з янтаря і переконався, що всі вони, натерті шерстю, притягують до себе легенькі предмети.
Перед вами одна з знаменитих жаб італійського вченого Гальвані. Застудившись, дружина професора анатомії болонського університету Луіджі Гальвані потребувала турботи і уваги. Лікарі приписали їй бульйон із жаб'ячих лапок. Готуючи жабки для  бульйону, Гальвані і відкрив відому «живу електрику» — електричний струм!
Перейдемо до більш пізнього періоду, а відповідно, до експонатів сучасних. В день сторіччя з дня відкриття нашої галереї Мюнхенський фізико-історичний музей подарував нам оригінал двох листів:
Видатний німецький фізик Вільгельм Кондрат Рентген одержав лист з проханням прислати ...кілька рентгенівських променів з вказівкою, як ними користуватися. Виявляється, що у автора листа в грудній клітці застрягла револьверна куля, але для поїздки до Рентгена у нього не знайшлося часу.
Рентген був чоловік з гумором і відповів так: «На жаль, в даний момент у мене немає Х-променів, до того ж пересилка їх — справа складна. Вважаю, що можемо по ступити простіше: пришліть мені вашу грудну клітку.
Найсучаснішим експонатом є гусячі пера англійського вченого Адамса і французького вченого Левер'є. На кінчиках цих пір'їн була відкрита нова планета Сонячної системи — Нептун.
Нещодавно нам подарували авторучку американського астронома Ван де Кампа. На її кінчику був відкритий супутник однієї з найближчих до нас зірок — літаючої зірки Бернарда.
Чорний ящик «Ні риба ні м'ясо».(Солоний огірок)
Питання. Яке фізичне явище використовують при   солінні огірків?
Ведуча. «Весела перерва».
1. Хто співавтор Ньютона?
2.    Палка, акуратно вставлена в колесо.(Шпиця)
  1. Місце, куди розумний не піде.    (Гора)
  2. Перший грошовий аванс майбутньому лауреату Нобелівської премії. (Стипендія)
  3. Математичний знак, що  зарекомендував себе з позитивної сторони. (Плюс)
  4. Явище,    яке    можна    пояснити    законом всесвітнього тяжіння.    (Падіння)
7. Науково обґрунтована пустота.        (Вакуум)
  1. Ціленаправлений відрізок.    (Вектор)
  2. Безкоштовний   звуковідтворювальний   пристрій.    (Рот)
10.    Яке слово складається з 1/2 «К».

Немає коментарів:

Дописати коментар